MESSIAS

Georg Friedrich Händel

AALBORG SYMFONIORKESTER

MESSIAS

MUSIKKENS HUS I AALBORG

Handels udødelige verk Messias ble skrevet i 1741 og hadde sin uroppførelse i Dublin i 1742. Verket ble beskrevet som det største stykke musikk-drama som noen sinne hadde blitt komponert. Etter en litt lunken mottagelse i Covent Garden, London i 1743 (en del folk mente emnet ikke var passende til teateret), så oppnådde verket etterhvert en enorm suksess, hvis like man ikke har sett med noen andre stykker musikk hverken før eller siden. Det lever i dag i beste velgående og spilles mange ganger årlig rundt om i hele verden.

Messias var komponert for teateret og konsertsalen – ikke for kirken. Det var ikke skrevet som en desidert dramatisk fortelling, altså opera, og heller ikke som et kirkemusikalsk verk (messe, pasjon), men snarere som meditasjoner over det dramatiske livet til bibelens Messias.

Hvordan skal man så forsøke å fornye og se på dette udødelige mesterverk med nye briller i 2017?

I dag finnes det fantastiske konsertsaler rundt om i Europa – med optimert akustikk, komfortable seter og topp moderne teknisk utstyr. Dette kan danne nye, spektakulære rammer, hvor denne tidløse musikken kan presenteres for – og mottas av et moderne publikum og, især med disse fantastiske rammer, stadig overraske og begeistre!

Den fantastisk dramatiske fortellingen som ligger til grunn for verket, sammen med den meget innbydende salen i Musikkens Hus, danner et glimrende utgangspunkt for å understreke sentiment, fremheve dramatikk, forherlige det gloriøse og ta vare på det intime, ved bruk av avansert lysdesign, videoprojeksjon og koreografiske elementer (plassering av kor rundt om i salen).

Bjarte Eike og Anastasia Isachsen vil skape en unik produksjon – spektakulær, annerledes og emosjonell hvor musikken skal stå i sentrum og underbygges av visuelle elementer som plassering av kor, valg av solister, bruk av lys og videoprojeksjoner. Den flotte salen til Musikkens Hus byr på spennende muligheter til å skape en unik audiovisuell produksjon der musikken, arkitekturen, lys og video smeltes sammen til å bli en uforglemmelig opplevelse for publikum.

Bjarte Eike og Anastasia Isachsen vil med dette prosjektet kombinere de historiske aspekter med tradisjoner og nytenkende teknologi – alt for å understreke dramaet og det sublime i dette udødelige verket.

KONSERT

konsert

plassering av kor

videoprojeksjoner

lysdesign

MESSIAS

Visuelt konsept
IDÉ

BJARTE EIKE

dirigent

Bjarte Eike har holdt på med formidling av barokkmusikk på den internasjonale scene i 25 år, og han har blitt kjent for sine kommunikative, grensesprengende og innovative tilganger til dette.

Det har alltid vært viktig for Eike å ta utgangspunkt i tradisjon og historisk  oppførelsespraksis (HIP) – dvs at man har en historisk forskers tilnærming til å gå i dybden på musikken. Man tilegner seg kunnskap og viten som danner den plattform, eller det språk, som man så uttrykker seg på. Eike søker altså sitt personlige og nutidige uttrykk på bakgrunn av historisk informert oppførelsespraksis.

VISUELT KONSEPT

ANASTASIA ISACHSEN

videokunstner

Anastasia Isachsen er videokunstner. Hun skaper videokunst for projeksjoner i kunstneriske produksjoner, samt utvikler konsepter for scene og video. Videokunst er kjernen i hennes arbeid og hun jobber også med konsepter som inkluderer både rom-/scene-, lys-design og scenografi for å skape en helhetlig visuell opplevelse for publikum.

Med sine liveopptredener under konserter tilfører Anastasia en ekstra dimensjon, og bidrar til en sterkere, mer helhetlig og unik publikumsopplevelse.

Anastasia arbeider med norske og internasjonale prosjekter og har blitt presentert på viktige scener og festivaler i Europa, USA og India. Hennes produksjoner for konserter, teater, danseforestillinger, installasjoner, arkitektur og offentlig rom har fokus på tverrfaglig samarbeid, som gir hennes arbeider et visuelt uttrykk som trollbinder.

Anastasia Isachsen

Anastasia Isachsen creates video art for projections, light design, scenography and concepts for various cultural projects: concerts, dance performances, theatre and installations.

VIDEO ART
STAGE CONCEPTS
LIGHT DESIGN
SCENOGRAPHY
Contact

+47 95795792

Connect